Vissza a főoldalra

Consummatum est – Zétényi Tamás hangversenyén

Időpont: 2017. május 22. 19:30 • Kategória:

MŰSOR:

Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán (Hob. III:50–56)
—-
Tornyai Péter: Dixit – ősbemutató

KÖZREMŰKÖDIK:

a koncert első felében:
Classicus Quartet
Rácz József, Baksai Réka – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Zétényi Tamás – cselló

a koncert második felében:
Zétényi Tamás – cselló
Rajk Judit – alt
Kéringer László – tenor
Szent Efrém Férfikar, művészeti vezezető: Bubnó Tamás
Nevelő János – ütő
Vezényel: Tornyai Péter

Koncertünkön két, tematikájában hasonló mű csendül fel. Az első félidőben Joseph Haydn a Krisztus hét szava a keresztfán című művének vonósnégyes változatát (Hob. XX/1:B) adjuk elő, amelyet azonban a mű oratórium verziója alapján átdolgozott, illetve a fúvós közjátékot vonósnégyesre átírt Tornyai Péter.

 

A koncert második felében Tornyai Péter Dixit című darabja csendül fel ősbemutatóként. Tornyai, akit eddig mint a Classicus Quartet brácsását, illetve a haydni letét átdolgozóját ismerhettünk meg, most nemcsak zeneszerzőként hanem karmesterként is szerepet vállal. Ez a kompozíciója kifejezetten erre az alkalomra íródott, Zétényi Tamás felkérésére. Az egyedülálló apparátusú mű szóló csellót, egy-egy azonos hangfajú férfi és női szólistát, egy tizenkét tagú férfikart, valamit egy ütőst ír elő. További érdekesség, hogy a darabban a cselló d-húrja végig egy kisszekunddal le van hangolva, így egészen különleges távlatok nyílnak meg a hangszeren. A mű hét-hét tételében a Teremtés hét szavát (aktusát) felelteti meg Krisztus hét szavának a kereszten, mindezt Szent Ágoston írásai alapján.

 


 

Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint ajegy.hu oldalon.